Pakar Perunding Kanan Gastroenterologi, Hepatologi dan Perubatan Dalam, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Lee Yeong Yeh berkata, antara faktor utama penyakit kanser perut adalah kewujudan kuman Helicobacter pylori (H.pylori) namun bakteria jenis ini didapati jarang terdapat dalam kalangan penduduk khususnya orang Melayu di negeri ini.
Beliau berkata, pihaknya percaya unsur biokimia yang terdapat dalam makanan tradisional tempatan itu merencat pertumbuhan H.pylori sekali gus mengurangkan risiko penyakit kanser perut golongan yang menggemari budu dan pegaga.
“Kadar kanser perut di Kelantan adalah 1.2:100,000 berbanding Malaysia iaitu 2.2:100,000 yang bermaksud kes berlaku di Kelantan adalah 50 peratus kurang daripada kadar nasional.
“Kita masih lagi dalam peringkat kajian awal namun setakat ini kita percaya pengambilan budu dan pegaga mungkin boleh mencegah H.pylori dan seterusnya kanser perut.
“Selain daripada itu, penduduk Melayu di sini juga didapati mempunyai jenis-jenis varian gen yang melindungi mereka daripada kuman H.pylori,” katanya kepada Utusan Malaysia selepas menyampaikan Syarahan Umum sempena pelantikannya sebagai Profesor bertajuk 'Perubahan Landskap Kesihatan Gastrousus di Malaysia daripada H.Pylori kepada Obesiti' di Dewan Utama Kampus Kesihatan USM, Kubang Kerian di sini semalam.
Selain beliau, seorang lagi profesor iaitu pensyarah Pusat Genom Manusia, PPSP USM, Prof. Dr. Gan Siew Hua menyampaikan syarahan bertajuk 'Gen dan Ubat-ubatan Serta Penyelidikan Madu'.
Yang turut hadir, Pengarah Kampus Kesihatan USM, Prof. Dr. Ahmad Sukari Halim dan Dekan PPSP USM, Prof Dr Shaiful Bahari Ismail.
Sementara itu, Dr. Ahmad Sukari berkata, pihaknya amat menggalakkan barisan profesor dan pakar di kampus itu berkongsi ilmu mereka dengan masyarakat sama ada melalui medium syarahan ataupun penulisan artikel dalam surat khabar.
“Sehingga kini kita mempunyai 50 orang profesor dari kira-kira 500 kakitangan akademik yang ada di Kampus Kesihatan USM.
“Pensyarah kita paling banyak menghasilkan buku dan penulisan akademik setiap tahun malah menerusi kerjasama dengan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) kita telah menerbitkan 63 judul buku umum unwtuk tatapan masyarakat sejak 2010,” katanya.
Sumber: Utusan Malaysia | Kampus | 23 Mei 2017 | Terbitan 24 Mei 2017
Tiada ulasan:
Catat Ulasan