Kota Sultan Ismail Petra

Kota Sultan Ismail Petra
Kota Sultan Ismail Petra di Zon Budaya di pusat bandar raya Kota Bharu, Kelantan, Malaysia.

Khamis, 28 November 2013

Resipi Warisan Cik Siti Wan Kembang: 101 resipi makanan warisan Kelantan

Kamaruddin Ismail menunjukkan buku Resipi Warisan Che Siti Wan Kembang di Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.
KOTA BHARU: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) menerbitkan buku resipi mengandungi 101 jenis makanan warisan di negeri ini. 

Pengerusi Jawatankuasa Penerbitan buku tersebut, Datuk Nik Kamaruddin Ismail berkata, inisiatif menerbitkan buku yang berjudul Resipi Warisan Cik Siti Wan Kembang itu adalah bagi memastikan resipi makanan warisan turun-temurun itu tidak hilang ditelan zaman.

Nik Kamaruddin berkata, buku resipi setebal 229 muka surat itu mengandungi lima bahagian iaitu melibatkan bahagian makanan utama, lauk-pauk, kerabu, kuih-muih dan makanan kering.

"Makanan utama itu termasuk resipi nasi tumpang, laksa dan laksam manakala bahagian lauk pauk pula terdapat 29 resipi tradisi yang melibatkan masakan mengunakan daging, ayam serta ikan mentah.

"Selain itu terdapat 46 resipi kuih muih tradisi termasuk Akok, Apam Bakar, Belebat, Tonyoh, Tahi Itik, Putu Halba, Jala Mas, Tepung Pasung dan Tepung Serunai turut dimuatkan di dalam buku berkenaan.

"Sebanyak 101 resipi makanan warisan negeri ini telah dikumpulkan daripada kalangan rakyat di negeri ini yang masih menyimpan resipi tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian pada pemberita sempena pelancaran buku Resipi Cik Siti Wan Kembang di Booth @ Raudah, Tapak Raudah Aidiladha TV9, Dataran Sireh di sini baru-baru ini.

Majlis pelancaran buku berkenaan disempurnakan oleh Tengku Mahkota Kelantan yang juga merupakan Yang Dipertua MAIK, Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra. 

Selain itu tambahnya, usaha berkenaan juga bertujuan memulihara budaya dan khazanah di negeri ini dan dapat menjadi bahan rujukan kepada generasi sekarang dan masa depan.

"Dengan usaha yang dilakukan oleh MAIK dalam tempoh setahun ini, resipi-resipi tersebut telah berjaya dikumpulkan dan dijadikan buku.

"Diharapkan orang ramai tidak melepaskan peluang membeli buku resipi warisan itu yang dijual dengan harga RM100," katanya.

Sumber: Utusan Malaysia | Edisi Timur | 22 Nov. 2013

Tiada ulasan:

Catat Ulasan